Ízelítő

E alom

Megszülettek

                      Kalandvadász Ügyes (apa)                                             Rókatekergető Hajnal (anya)                                                   Kölykei 

Hát július 07 -én szombaton este végre elkezdődött.Mikor este 21 óra felé haza érkeztünk a Hajnal már izgatottan szaladozott és nyüszített. Gondolom elkezdődtek a fájdalmai. Nemsokára, egy-két órán belül a pérájában egy fehér vízzel teli hólyag jelent meg. Ez aztán folyamatosan növekedett. Majd hamarosan az oda készített ellető ládába kuporodott és szemmel látható összehúzódásai voltak. Nem ért minket váratlanul a szülés megindulása, mert már előző vasárnap óta fel voltunk rá készülve. Minden este erős lihegésbe volt. De nem tudtuk, hogy ez a kánikula miatt van vagy már kezdődik az ellés.

Végül 1/2-12 felé egy farok jelent meg a fehér hólyagban és 3/4 -12 kor kibújt az első kiskutya. Egy tigriscsíkos kis szuka. Tiszta anyja. A köldökét mi vágtuk el és segítettünk, hogy a Hajnal felfalja  a burkot. Rögtön nyalogatni kezdte a kölyköt, mely azonnal cicikézni indult. Bár a csecs bimbó megtalálásában azért segítettünk neki. Ezt követően a következő kutya csak egy 1/2 óra múlva 1.18 -kor született ez is egy csíkos szuka. Majd hirtelen felgyorsultak az események és 1/2 óra alatt még négy kutya bújt ki. 1.24 -kor, 1.30 -kor, 1.37 -kor 1.46.- kor. Mindegyik szuka volt. Némelyiknek segíteni kellet a kibújáshoz és a köldök elvágáshoz. De volt amelyiket a Hajnal maga oldotta meg. Ezt követően egy kis szünet következett az első fiú 2.19-kor született. A Hajnal már nagyon fáradt volt. Ezt a kölyköt teljesen mi segítettük a világra. Úgy látszik tényleg elfáradhatott mert a következő kutya kb. két óra múlva 4.07 -kor lett meg, szintén szuka. Majd ezt követte egy újabb szuka 04.28-kor. Ezt egy hosszú szünet követte. Mellette ültünk még délelőtt 9 óráig. De mivel egész éjszaka nem aludtunk. Így ledőltünk egy kicsit pihenni.

Vasárnap délután  egy óra körül mikor kimentünk megint láttuk, hogy a Hajnalnak összehúzódásai vannak. Nem sokára 13.10-kor meg is született a tizedik kutya és egyben a második kan. Ez sajnos nagyon rossz bőrben volt. Levegőt alig  kapott. Hosszas élesztgetés dörzsölés után, végül is sikerült belé életet verni és nagy nehezen szopni is elkezdett. Aztán megint egy kis szünet következett és 15.30 kor egy újabb kan született. De ez már nem élt. Hiába dörzsöltük, sajnos elveszítettük. Majd egy negyed óra múlva 15.44 -kor született egy újabb tarka kan. Ez nagyon erős és élénk volt. A Hajnal fenekétől egyből a cicikéjéhez mászott és mohón enni kezdett.Azt hittük, hogy a tizenkettedik kutyával befejeződött az ellés, de tévedtünk. Vasárnap este 19.00 kor egy újabb kis kan született. Ez azonban már annyi ideig volt a méhben illetve a szülőcsatornában, hogy a magzatburok is véres volt és a kutya sem volt életben.

Így végül is majdnem 24 óra alatt megszületett 13 magyar agár kiskutya. melyből 11 életben is maradt. Sajnos az utoljára született négy kanból kettő már élettelenül jött világba. Szegény Hajnalt nagyon megviselte a szülés, csont és bőr. Ahhoz képest, hogy  a szülés előtt szinte gurult. Szerencsére mint mindig, most is jó étvágya van. Így remélem mi hamarabb összeszedi magát. Amúgy jó anyuka. Szépen eteti, tisztítja a kicsiket.

Azonban egy rossz hírem is van. A már eleve általunk újra élesztett kis kutya tegnap elpusztult. Amúgy is nem nagyon evett eddig sem és jóval vékonyabb volt a többinél. Így jelenleg 10 kölyök van, 8 szuka és 2 kan. Ez már az ötödik alom de ilyen hosszan elhúzódó ellésünk még nem volt. Igaz 13 kutya sem született még egyszerre nálunk.